Wat bloeit er op de dijk- impressie 19 mei
Op 19 mei was de herstart van het project Bloeiende Dijk. Gelukkig was het mooi weer zodat Cyril Liebrand ons in de tuin van het museum kon uitleggen wat de bedoeling is. Naast Eenigenburgers waren ook twee ecologische medewerkers van het Hoogheemraadschap en een ecoloog van de gemeente aanwezig. De komende jaren wordt er speciaal maaibeheer toegepast door de gemeente en het hoogheemraadschap waardoor de dijkbegroeiing gaat verschralen en er meer wilde bloemen kunnen komen. Om de voortgang te monitoren zijn er vakken van 2x2 meter uitgezet, waar dan precies bijgehouden kan worden wat er groeit. Daar hebben we onder leiding van de ecologen ook alvast mee geoefend. Om het proces een handje te helpen hebben we ook zaad gekregen wat we in september op een paar kansrijke plekken kunnen uitzaaien. Het idee is dat het zich dan makkelijker verder gaat verspreiden. Het gaat met name over de stukken Dijk die niet begraasd worden, zoals de op- en afritten, en het stuk dijk langs de wielen. Het was een leuke leerzame dag. Op de foto zie je bv 2 verschillende boterbloemen, rechts de gewone scherpe boterbloem, links de knolboterbloem. Die blijkt ook op de dijk voor te komen en is veel minder algemeen. Het verschil zit 'm in de teruggeklapte kelkblaadjes. Nooit geweten.
We kregen van Cyril ook een prachtig boek: Planten van hier. Daarin heeft hij een hoofdstuk verzorgd speciaal over het dijkbeheer. Het boek kunnen we laten rouleren, als je belangstelling hebt laat het even weten.
Zie ook de foto's voor een impressie van de dag, je kunt doorklikken op de pijltjes rechts en links.
PS dankzij subsidie van het "betrekken bij groen-fonds" van de provincie konden we Cyril weer inschakelen. Zijn kennis en ervaring ( en enthousiasme!) kunnen we goed gebruiken om dit project te laten slagen.