Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel initiatieven voor een biodiverser, bloemrijker Eenigenburg

Wilde bloemen zijn niet alleen mooi maar ook heel belangrijk voor de insecten en daarmee ook weer voor allerlei andere dieren en het hele ecosysteem. We moeten nog een aantal jaar geduld hebben voordat het project bloeiende dijk echt wat gaat opleveren. Maar ondertussen gebeurt er al heel wat waar we deze zomer al van kunnen genieten en leren.

Een misschien niet eens volledige opsomming:

Vanaf de Nieuwendoorn tot aan de dijkopgang is door Ronnie en Helma Vermue langs het wandelpad een akkerrand ingezaaid. Met wilde bloemen en extra haver voor de patrijzen die hier al een paar keer gesignaleerd zijn. Het begint al lekker op te komen.
 

Jaap en Ans Rengersen hebben langs de Selschardijk ook een akkerrandmengsel ingezaaid. 
 

Dico Visser heeft in zijn land aan de andere kant van de dijk een molentje waarmee hij het grondwaterpeil verhoogt. Ook maait hij pas heel laat. Het ziet er prachtig kleurig uit en er nestelen diverse grutto-paartjes en andere weidevogels.
 

Bram Borst gaat zijn akkerrand langs de Surmerhuizerweg ook nog nieuw inzaaien.

De Gemeente heeft de berm langs de Burchtweg ingezaaid met een wilde bloemenmengsel.

Naast het bos van Hans van der Geest heeft de gemeente het weiland omgetoverd tot een wandelgebiedje met wilde bloemen en een paddenpoel. 

Roos Mercier  en Niels Jonker zijn bezig om van het tuintje van het museum een  (wilde) bloementuin te maken.

Diverse inwoners zijn in hun prive-tuin aan het experimenteren met wilde bloemen mengsels, minder maaien, de natuur meer haar gang laten gaan. Ook onze Eenigenburger tuinmannen, Rene en Erwin zijn met een interessant experiment bezig. Het buitenste stuk van hun tuin maaien ze nu al een aantal jaren niet en het is  bijzonder om te zien wat er inmiddels aan verschillende wilde bloemen opduikt.
 

Het bestuur van het museum is van plan om in september een bijeenkomst te organiseren om ervaringen en foto's uit te wisselen en plannen te maken voor volgend jaar. Pluk Bakker, de ecoloog van de gemeente Schagen, heeft aangeboden om daarbij aanwezig te zijn om mee te denken over wat wel en niet werkt. 

De gemeente heeft trouwens aangegeven open te staan voor nog meer initiatieven die de biodiversiteit kunnen verhogen. Dus wie er nog ideeen heeft, kom er vooral mee!